Događaji

Dr Milan Dimitrijević- lider na projektu osnivanja biblioteka u Srbiji

26.10.2013. – Dr Milan Dimitrijević je početkom 2013 godine formulisao i implementirao jedinstven projekat pod nazivom ’’ Znanje na dar ’’ – osnivanje prve biblioteke za socijalno ugroženi deo stanovništva. U saradnji sa NVO IPEK Centar, CET i Portalibris knjižarom, kao i velikim brojem izdavača i donatora, dr Milan Dimitrijević je uspeo da prikupi preko 1000 naslova za osnivanje prve biblioteke takvog tipa u Srbiji.

Nakon uspešne realizacije projekta ’’ Znanje na dar ’’, dr Milan Dimitrijević je odlučio da ovaj humanitarni projekat podigne na viši nivo i otpočne projekat pod nazivom ’’ Biblioteka na dar – osnivanje biblioteka za najsiromašanije opštine u Srbiji ’’.

Cilj projekta je da se u svakoj siromašnoj opštini, pre svega na jugu Srbije, osnuje nova biblioteka ili poveća kapacitet postojeće sa 1000 naslova iz različitih oblasti prirodnih i društvenih nauka, istorije, književnosti i literature koju deca osnovnih i srednjih škola mogu da koriste kao dodatnu literaturu tokom svog školovanja.

Prve donacije iz projekta ’’ Biblioteka na dar ’’ su primile 4 škole iz opština Bojnik i Lebane. Povodom svečanog otvaranja biblioteka, opštine su pripremile svečanost na kojoj se dr Milan Dimitrijević pre svega obratio deci, navodeći značaj doživotnog učenja i usavršavanja.

Projekat ’’ Biblioteka na dar ’’ predstavlja jedinstven projekat, kako u Srbiji tako i u Evropi. Dr Milan Dimitrijević je uložio velike napore kako bi se projekat nastavio i u 2014 godini, u cilju osnivanja još 10 biblioteka na jugu Srbije.